Onko huippu-urheilija narsisti?

By 14.7.2014Blogi

Viikot kohti syksyn kisoja menevät kovaa vauhtia. Onneksi ei ole nyt mitään itseään sitovaa dieettiä kun työssäni tulee yllättäviä tilanteita, jotka pakottavat venyttämään ruokataukoa useammalla tunnilla. Enkä siitä ole pahoillani syystä että pidän työstäni ja osaan vain tietyn määrän sietää sen keskeneräisyyttä. Työpäivän jälkeen on mukavampi lompsia salille tai kavereita tapaamaan lenkkipoluille, kun ei ole paineita seuraavan päivän sisällöstä.

Viikonloppuna tuli poikettua ulkona syömässä ystäväni kanssa. Elisa harrastelee aktiivisemmin juoksua, joten keskustelut urheilullisten aiheiden äärellä kuuluvat joka tapaamisiimme. Nyt kun ei ole tullut laiminlyötyä näitä ystävyyssuhteita, kuulumisten vaihtamiseen puhelimessa roikkuen ei mene tunteja, vaan ainoastaan tapaamisen sopiminen. Näin perinteiset puhelintuntiajat ovat siirtyneet eri kohtaamispaikoille ja mikä parasta, näin näkee kasvojen ilmeet eikä tarvitse viestejä selventää hymiöillä.

Jälleen keskustelumme oli illalla treenien ympärillä, kunnes eräs hieman humalaan vivahtava nuori mies tuli pöytäämme keskeyttämään; ”Anteeksi, en pahalla mutta oletteko jotain urheilijoita?” Kohteliaasti vastasimme ja uusi kysymys ”Paljon nousee penkiltä?” Väkisinkin lähti hervoton naurunremakka, ei miehelle vaan klassisesta kysymyksestä. Haastattelu jatkui aiheena treenien määrät ja ruokavalio ja kun olimme yhtä mieltä Elisan kanssa juuri siitä, että se kaukainen tavoite auttaa potkimaan joka päivä harrastuksessaan eteenpäin, tuli seuraava klassinen ”te olette just tuollaisia narsisteja, hankkikaa elämä, elämä pyörii vaan oman ulkonäön ympärillä.” Naureskellen tuota sulateltiin ilta.

Narsisti on itsekeskeinen vaille empatiakykyä, huomionkipeä, kateellinen ja hyväksi käyttävä. Narsistilla on suuret luulot itsestään ja uskookin olevansa ainutlaatuinen. Muutamia mainitakseni pohdin että mikä tekee urheilijoista narsisteja.laiturikuva

Urheilijan tulee olla voitontahtoinen, kunnianhimoinen ja omata hyvä itseluottamus. Se että tekee päivittäin treenit ja urheilun niin vaatiessa tarkkailee syömisiään, tekeekö se urheilijasta narsistin. Narsistiseksi piirteeksi voisin allekirjoittaa sen, että moni urheilija jää koukkuun muuttuvaan kehonkuvaan näissä ulkonäköä arvosteltavissa lajeissa. Tällöin ulkonäöstä toisten silmissä tulee tärkeämpi osaa elämää kuin terveys. Treenejä tehdään verenmaku suussa ja lisäravinnepurkkien rivi hyllyssä kasvaa. Selfie-kuvat täyttävät sosiaalista mediaa ja haetaan kilpaa huomiota muiden urheilijoiden kanssa. Puheenaiheet kääntyvät herkästi itseensä, ja unohdetaan mitä kuulijoille kuuluu, onhan se oma päivän kunto ja ruokavalion sisältö paljon tärkeämpää.

Narsistisia piirteitä on meissä kaikissa ihmisissä, toisissa ne ilmenee voimakkaammin. Kuitenkin narsistiksi sanominen on varsin voimakas ilmaisu ottaen huomioon että usein narsistit rinnastetaan psykopaatteihin ja sosiopaatteihin.  Itse voin tunnustaa omaavani terveen itseluottamuksen ja kunnioitan ja rakastan kehoani, siksi haluan huolehtia siitä. Aikaa löytyy aina rakkaille läheisille, vaikka urheilu kuluttaa aikaa lähes joka päivästä. Nautin urheilusta, kun tiedän sen johdattelevan omiin tavoitteisiin. Se että onko se narsistista kunnianhimoa, tuomitkoon muut.

Tämän narsistisen urheilijan treeneistä poimittuja alla, kunto on mennyt eteenpäin suunnitelmien mukaan. Vielä viisi viikkoa kisaan ja siihen mennessä pitäisi pyrkiä saamaan pahimmat kolotukset pois olkapäistä että saa punerrettua.

Jalkatreeni vk 28
Vertailu (vk 27 SQ-raw 5x 85kg, 5x 90kg, 3x 5x 95kg)
SQ-raw verryt. + 5x 90kg, 5x 95kg, 2x 5x 100kg
Askel-SQ Smithissä boxilta    4x 8x 35kg *molem.jaloilla
Reisi ojennus        60kg alk. koko pakka läpi alaspäin, toistot 5, 3 sekunnin palautuksin
Reisi koukistus    90kg alk. koko pakka läpi alaspäin, toistot 5, 3 sekunnin palautuksin
Pohkeet seisten    5x 20x
Vatsat superina:     Dragon flag 3x 4-5 toistoa/ vatsatalja 3x 15x

Rintatreeni vk28IMG_5488f
Vertailu  (vk 27 Penkkipunnerrus verryt + 5x 85kg, 2x 5x 82,5kg )
Penkkipunnerrus verryt. + 5x 87,5kg
Nykypenkki        5x 6x 60kg
Vinopenkki käsipainoilla    4x 12x 15kg
Pec dec        4x 12x

Nyt lomalaukuni suuntaavat länsirannikolle ja heti siellä odottaa Länsi-Suomen paras sali mun hikoilua, siis Total Gymille.

Aurinkoisin terkuin

Hanna