Härkäpavut lihan haastajana

By 29.1.2017Blogi, Ravitsemus

Härkiksen noustessa suosituksi vaihtoehdoksi proteiinin lähteenä, kävin perehtymässä tuotteen alkuperään Tiirinkosken tilalla Hämeenlinnassa. Tuotteiden lisäksi tilalta sai hyvää opastusta härkäpapujen käyttöön raaka-aineena, ja plussana tällä tuotteella on edullisuuden lisäksi kotimaisuus ja paikallisuus.

Kuten pavuilla yleensä, härkäpavun ravintoarvo on erinomainen. Härkäpavut sisältävät runsaasti proteiineja verraten muihin kasviksiin, sekä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Itse innostuin erityisesti tuotteen korkeasta kuitupitoisuudesta. Rasvapitoisuus on vain 1 %, joten jos papujen maku miellyttää, niin tuotteella on hyvä jalostaa tavallisia reseptejä tai käyttää härkistä proteiininlähteenä kasvisruokavaliossa. Gluteiinittomana härkäpapu sopii siis kaikille (lisää tuotteesta www.tiirinkoski.fi)

Heti ensimmäiseksi testailin härkäpapujauhoja smoothieissa ja täytyy tunnustaa että jauhot antoivat mukavaa suutuntumaa. Lisäksi tuon hyvän kuitupitoisuuden ansioista se antaa paremmat ravintoarvot välipalajuomalle, kuin muut proteiinijauhot. Smoothie-reseptejä edellisessä blogissani.

Kun ennakkoluulot tuotteeseen oli murrettu, aloin kokeilla härkistä proteiininlähteenä, joista pari reseptiä alla. Jos omaat vielä mua enemmän ennakkoluuloja, voit käyttää resepteissä proteiinin lähteenä esimerkiksi puolet papuja ja puolet lihaa tai kanaa.

Härkäpapurisotto

Huuhtele härkäpavut ja liota yön yli reilussa vedessä (10–12 tuntia). Kaada liotusvesi pois. Huuhtele pavut ja keitä noin 30–45 min riippuen halutusta rapsakkuudesta.
Annoksia 2 (per annos 425 kcal/ proteiineja 22g, hiilareita 75g ja rasvaa 9g)

100g härkäpapuja (raakapaino)
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
250g wok-vihanneksia
100g riisi (kuivapaino)(risotto tai basmati)
1 kasvisliemikuutio + mausteet maun mukaan.
Vettä

Keitä pavut. Paista pannulla tilkassa öljyä silputtu sipuli sekä vihannekset ja valkosipuli. Lisää joukkoon noin 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Kun vesi on kiehuvaa, lisää riisit pannulle ja keitä niitä puolet kypsymisajasta, noin 20 minuuttia. Lisää pavut joukkoon sekä mausta yrteillä, pippurilla tai chilillä oman maun mukaan. Kypsennä vielä noin 25 minuuttia, kunnes riisit ovat kypsiä. Lisää seokseen tarvittaessa vettä valmistuksen aikana.Härkäpapupyörykät

Annoksia 2 (9 kpl) (per annos 280 kcal/ proteiineja 21g, hiilareita 29g ja rasvaa 9g)

100g Härkäpapurouhetta tai härkäpapuja (raakapaino) murskattuna
1,5 dl vettä
1 kananmuna
vajaa rkl öljyä
1 sipuli sekä valkosipulia
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl soijakastike
½ tl mustapippuria, chilia ja yrttejä maun mukaan

Sekoita härkäpapurouheen joukkoon vesi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita hienonnetut ainekset härkäpapujen joukkoon. Lisää muna, soija, öljy sekä muut mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä mureke¬massasta papupullia. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Lisukkeena voi nauttia esimerkiksi riisinuudelia, riisiä, perunaa tai täysjyväpastaa sekä vihanneksia. Pyörykkätaikina luonnistuu myös rasvattomana versiona.

Makroja per papupyörykkä 62 kcal, josta proteiineja 5g, hiilareita 6g ja rasvaa 2g

 

Kuvan lisukkeiden kanssa tälle annokselle makroja kertyi 503 kcal / proteiinia 23g, hiilareita 70g, rasvaa 13 g, kuitua 7g, eli täydellinen paketti urheilijalle.

Kanttarelli-kana-vihannespiirakka
(3-4 annosta) ( 456 / 342 kcal, josta proteiineja 25/19g, hiilihydraatteja 42/32g, rasvaa 19/15g, josta tyydyttymättömiä 14/11g. Lisäksi kuitua 6/5g, kalsiumia 88/67 mg, magnesiumia 28/21g, ja D-vitamiinia 2/1,5 mikrog sekä ripaus muita kivennäisaineita.)

Taikinaan
1,5 dl/110g härkäpapujauhoja
2 kpl pientä (120g) keitettyä perunaa survottuna
1 tl leivinjauhoa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl vettä

Täyte
1 rkl rypsiöljy paistoon
65g kypsä kanafile paloiteltuna
110g (prk) säilöttyjä kanttarelleja
130g vihannessekoitus
3 pientä (180g) keitettyä perunaa
1 sipuli silputtuna
1 tl suola

Päälle
200g kevyt kermaviili tai 100g kaurakermaa
1 kananmuna
Yrttejä, vakosipulia ja muita mausteita oman maun mukaan

Sekoita taikina-ainekset esim näppärästi haarukalla survoten perunat samalla taikinaan. Taputtele taikina 20-24cm halk vuokaan.
Kaada pannulla ruskistettu ja kypsennetty täyte. Jos kaikki on jo kypsänä jääkaapissa tai pakkasessa, voit myös suoraan kaataa taikinan päälle. Vielä lopuksi sekoita mausteet ja kananmuna kermaviiliin tai kevytkermaan, ja kaada seos piirakan täytteen päälle mehevöittämään piirakkaa. Paista uunissa 180-175 astetta noin 20-40 min.
Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Tämä resepti syntyi jääkaapin siivouksen yhteydessä, eli vain mielikuvitus on rajana täytettä rakentaessa.

Leave a Reply