Härkäpavut leivonnassa

By 17.2.2017Ravitsemus

Nyt vuorostaan testasin härkäpapujauhoja leivonnassa, muodistaen vanhoja reseptejä terveellisempään muotoon. Miltä kuulostaisi nauttia sellainen pulla, minkä makrot vastaavat välipalaa? Tai syödä pannaria iltapalaksi ei vain koska se on hyvää, mutta myös ravitsevaa.

Alkuun tuon tahnamaisen taikinan käsittely tuotti haasteita, mutta nyt jo useampaa kertaa sitä käsitelleenä, olen jo tottunut joko jauhottamaan tai kastelemaan kädet vedellä, ennen kuin käyn muovailun kimppuun. Leipätaikinassa tuo jauho toimii aina ja pystyy pyörittämään sämpylätkin kauniin muotoisiksi. Pannarikin maistui samalta kuin ennen, näin ainakin muistan, kun vertailukohteen maistelusta on jo vuosia. Mutta testatessani pullataikinaan samaan aikaan härkäpapujauhoja ja gluteiinitonta jauhoja, oli tulos aika pannukakku. Maussa ei valittamista, mutta pullat tulee syödä saman päivän aikana taikinan tiheän koostumuksen vuoksi. Suosittelen siis reseptissä käyttämään gluteenittomien jauhojen sijasta vehnäjauhoja, mikäli vatsa sen sallii.

Proteiininen peltileipä (11 palaa)
( palaa kohden 140 kcal, proteiinia 7g, hiilihydraatteja 16g, rasvaa 4g, josta tyydyttymättömiä rasvoja 4g, kuitua 2,3g, calsiumia 2mg ja magnesiumia 8mg )

½ pussia kuivahiivaa
230g (n 3-4dl) härkäpapujauhoja
70g (n 1 dl) täysjyvävehnäjauho
½ dl rypsiöljyä
2 tl sokeria tai hunajaa
1tl suolaa

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja sekoita ne n. 45 °C veteen (kuumempi kuin kädenlämpöinen), jotta kuivahiiva aktivoituu kunnolla. Lisää öljy ja loput jauhoista ja sekoita vielä kädellä vaivaten hyvin keskenään. Anna taikinan turvota n. 30 minuuttia vedottomassa paikassa (esim mikro). Kun taikina on turvonnut n. puolen tunnin jälkeen, kaada taikina pellille leivinpaperin päälle, ja tasoittele jauhotetuin käsin. Paista 225 °C n. 20 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin värin pintaansa.

(Huom! Voit tehdä leivän ilman sokeria, mutta härkäpapujauho tekee leivästä paksua, ja hiiva ei yksinään riitä nostattamaan taikinaa, joten siksi taikinassa on sokerilisä. )

Härkäpapupannari (pellillinen eli 12 annosta)
(Annos sis 200 kcal, proteiineja 11g, hiilareita 16g ja rasvaa 10g, josta tyydyttyneitä 1,2g ja tyydyttymättömiä 3g, kuitua 2g, calsiumia 100mg ja D-vitamiinia 0,8 mikrog)

2 kokonaista munaa ja 2 valkuaista
1l kevyt maitoa
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl härkäpapujauhoja
1tl suolaa
1 rkl steviasokeria
1 dl rypsiöljyä

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Vatkaa vielä joukkoon kuiva-aineet ja öljy. Anna turvota noin 20-30 minuuttia ja voit samalla pilkkoa lisukkeita tai valmistella päivän pääruokaa. Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle tai laakeaan vuokaan. Paista pannukakku noin 250 asteessa (225 kiertoilma) ensin 15 minuuttia ja sitten vielä alenna lämpötilaa noin 225 asteeseen jossa paistoa vielä noin 10-15 minuuttia kunnes pannukakun pinta on saanut kauniin värin.

Nauti maito- tai soijarahkan tai maustetun rahkan sekä marjojen kera.

(HUOM! Jos haluat pannarista gluteiinittoman, korvaa vehnäjauhot gluteiinittomalla jauhoseoksella).

Gluteiiniton ja proteiinipitoinen laskiaispulla ( n 8 pullaa)

(Per pulla sisältää 368 kcal, proteiineja 16g, hiilareita 38g, rasvaa 16g, josta tyydyttymättömiä 11g. Kuitua 5g, teollista sokeria alle 2g. Lisäksi ripaus calsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa sekä vitamiineja. )

25g kuivahiivapussi
2,5 dl kevyt maito
1 muna
1 dl steviasokeri
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
2-3 dl (150g) gluteiiniton kaurajauho
4 dl (n 250g) härkäpapujauho
1 dl (90g) rypsiöljy

Täyte
1 dl vaahtoutuva vaniljakastike sekä n 150g mansikka- tai vadelmasurvosta

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja sekoita ne n. 45 °C munamaitoon (kuumempi kuin kädenlämpöinen), jotta kuivahiiva aktivoituu kunnolla. Vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää vielä huoneenlämpöinen rypsiöljy. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa.

Leivo taikinasta pullia (paino n. 80 – 85 g). Anna niiden kohota pellillä liinan alla. Voitele pullat munalla. Paista pullia uunin keskitasolla 220 asteessa n. 10 – 12 min tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Vatkaa kevyt kerma tai vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi. Vois myös käyttää vaahtoutuvaa soijakermaa tai rahkaa.
Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä marjasurvoksella sekä kermavaahdolla.

Leave a Reply