Toimiva suoli – parempi mieli

By 4.4.2017Blogi, Ravitsemus

Työpaikkamme seinällä on ollut taulu, johon tulee kirjoittaa positiivisia asioita arjessa. Eräs lääkäri kirjoitti siihen ”suoli toimii”, mikä herätti hilpeyttä. Mutta onko sittenkään totuus kaukana siitä, että suolen toiminta vaikuttaa meihin positiivisesti.

Suolistolla on mielenkiintoinen biologinen muisti. Sitä voidaan joskus kutsua kuin toisiksi aivoiksemme, jolla on oma itsenäinen hermosto käyttäen hyväksi hienosäätöistä verkostoa suoliston seinämässä, mikä omaa yli 100 miljoonaa neuronia.

Triljoonat bakteerit suolistossamme tuottavat satoja neurokemikaaleja välittäen viestiä, mitkä vaikuttavat aivojen toimintaan kuten muistin ja mielialaan. Tiesitkö, että 95% serotoniinin tuotantoon vaikuttavat bakteerien toiminta suolistossa? Serotoniini taas vaikuttaa suoraan mielialaan, uneen ja suoliston aktiivisuuteen.

Suolistomme ja aivomme kommunikoivat epäsuorasti hermoston, hormonien, ja immuunivälittäjien kautta. Aivojen hypotalamus ja aivolisäke reagoivat uhkaan, stressitilaan, aktivoiden hormonien tuotantoa. Kehomme kokiessa henkistä stressiä tai fyysistä kuormitusta, esimerkiksi loukkaantuessamme tai sairastuessamme, sympaattinen hermosto aktivoituu. Adrenaliinin ja noradrenaliinin tuotanto käynnistyy ja kun biologinen uhka on ohi, parasympaattinen hermosto aktivoituu vuorostaan, palauttaen kehon normaalin solujen toiminnan.

Mutta on myös biologista stressiä, johon kehomme reagoi sisäisesti haastamalla normaalin solujen toiminnan. Kun nautimme hiilihydraatteja, suolistomme mikrobit aktivoituvat alkaen tuottaa D-laktaattia. On oletettu, että liiallinen D-laktaatti voi olla neurotoksinen ja edesauttaa hermostollisten sairauksien kehittymistä kuten fibromyalgiaa, CFS (krooninen väsymysoireyhtymä) ja levottomien jalkojen oireyhtymää.

Mutta sitten on niitä hyviä bakteereja kuten lactobacillus. Probiootit vaikuttavat myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruuansulatuskanavan mikrobistoa, eli ne stimuloivat muiden suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua. Kun suolistosi hyvinvointi paranee, tämä vaikuttaa hermoston kautta aivoihin ja mielialaan.

Teinkö tästä jonkun johtopäätöksen? Tutkimuksen kanssa voimme olla siitä yhtä mieltä, että suoliston mikrobiologia on erittäin monimutkainen ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten perimä, ruokavalio, antibioottikuurit, elintavat ja stressitaso. Siksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta lienee tärkeintä pyrkiä stressittömyyteen. Suoliston toiminnan kautta hyvinvointia tukee monipuolinen, kuiturikas ja laadukas ruokavalio. Kun suolisto toimii, mieliala nousee ja hyvinvointi voi aiheuttaa kasvoilla suunpielten vääntymistä ylöspäin. Uskallatko kokeilla tämän sivuvaikutuksen uhalla?

Leave a Reply