4 tapaa kuinka musiikki voi parantaa urheilusuoritusta

By 15.11.2015Blogi

Juoksuaskeleet muuttuvat hölkäksi, ajoittain otat pyrähdyksiä ja toisinaan kävelet. Onko tämä sinullekin tuttu tapa, kuinka musiikki vie juoksulenkillä mukaansa. Yhtäkkiä tunti on vierähtänyt, eikä huomaakaan väsymystä tai kivistävää selkää. Toiset näkevät että laput korvilla ovat vain osa muoti-ilmiötä, mutta moni urheilija kokee saavansa musiikista lisää virtaa.

Musiikin kuuntelu ennen urheilusuoritusta ja sen aikana tai jopa jälkeenkin, voi parantaa motivaatioita, suoritusta ja oppimistaitoja laajalti. Avaapa hetkeksi korvasi, tai tässä tapauksessa silmäsi niin kerron. Itse päätät voiko musiikin kuuntelun luokitella jopa dopingiksi suorituksen tehostamiseksi.

On tehty tutkimuksia kuinka musiikki voi edistää urheilijan suoritusta. Toinen yksilö saa musiikin kautta tehoja harjoituksiin ja toinen vain kisasuoritukseen. Haluankin nyt jakaa positiivisia ajatuksia musiikin ja urheilun yhteystyöstä suorituksen eteen. Kuinka siis musiikki voi parantaa suoritusta?

1. Mielen harhautus. Tutkimuksen ovat toistuvasti osoittaneet, että musiikki voi parantaa suoritusta vetäen urheilijan huomion pois kehon tuntemuksista. Nämä tutkimukset musiikin vaikutuksesta suoritukseen on tehty lähinnä kestävyysurheilun parissa. Tulokset ovat osoittaneet, että juoksija tai pyöräilijä on pystynyt tekemään 12 – 15 % paremman suorituksen musiikkia kuunnellessa. Lisäksi on huomattu, että musiikki joka ruokkii motivaatioita, jolloin se voi parantaa räjähtävää voimantuottoa. Tiedä sitten tuosta suoranaisesta vaikutuksesta tuloskehitykseen, mutta itse olen huomannut korvien kautta pauhaavan musiikin auttavan keskittymiseen. Vaikka korvalaput voivat viestittää epäsosiaalista käyttäytymistä, ne myös mahdollistavat, että ympäristössä muut saavat jatkaa jutusteluaan allekirjoittaneen sulkiessa korvansa ja mielensä urheilusuoritukseen. Erityisesti kilpailutilanteessa tuo mukaansa tempaava musiikki vie myös hyvin huomion hiipivästä väsymyksestä ja kivusta.

2. Musiikki edistää sisäistä motivaatioita. Musiikin saattaessa urheilijan niin sanottuun flow-tilaan, muuttuu tietoisuus suorituksen aikana. Mielen ja kehon toimiessa automaattisesti yhteistyössä, suoritus ei aiheuta tietoista ponnistelua. Jotkut kutsuvat tätä tilaa huippukunnoksi. Onko nämä niitä hetkiä urheilijan elämässä, kun onnistuneen suorituksen jälkeen jää hämmentyneenä katsomaan aikaansa taakseen, että mitä oikein tapahtui. Jos musiikki todella stimuloi motivaatioita harjoituksissa niin, että haluat tehdä aina parhaasi, niin toki myös hermoston kehittyminen on optimaalisempaa. Se kuinka paljon musiikki voi tähän vaikuttaa ajamatta hermostoa ylikuntoon, voi jokainen päättää itse.

3. Musiikin rytmi voi viedä suorituksesi uudelle tasolle. Tämä toimii lähinnä toistoharjoittelussa sekä aerobisissa suoritteissa. Kukapa ei olisi kiihdyttänyt askelnopeutta kun musiikin tempo käy nopeammaksi. Toisaalta tämä toimii myös toisin päin. Jos keho vaatii rentoutumista, ja rauhallisempaa suoritusta kuten venyttelyä, niin silloin keskittymistä voi tukea oikeanlainen taustamusiikki.

4. Musiikki herättää positiivisia tunteita ja muistoja. Musiikki voi boostata motivaatioita laukaisten positiivisia tunteita, mikä auttaa kokemaan ja muistamaan harjoitukset miellyttävinä. Tutkijat uskovat, että tämä tekijä auttaa urheilijaa pitämään kiinni harjoitusohjelmastaan pidemmällä tähtäimellä. Erityisen tärkeäksi positiiviset muistot harjoituksista nousee silloin, kun kyse on esimerkiksi kuntouttavasta harjoittelusta toimenpiteen jälkeen tai kroonisesta kivusta kärsiville.

Jos musiikki on aina liitettynä harjoitusohjelmaan, voiko se parantaa kehitystä? Tätä asiaa voi jokainen yksilönä tarkastella, ja miettiä kokeeko saavansa virtaa mukaansa tempaavasta musiikista. Toimiiko musiikki keskittymistä parantavana tekijänä vai rentoutuskeinona?

Allekirjoittaneella korvalaput ovat melkein kasvaneet päähän kiinni kuunnellessani musiikin erilaisten harjoitusten aikana. Vaikka tämä hyöty olisi vain taikauskoa, niin henkinen hyöty sekin, että uskon olevani vahvempi.

Leave a Reply