Liikkujaksi kasvaminen

By 12.8.2014Blogi, liikunta

Monesti pysähdymme miettimään näin kesäisin painonhallinta asioissa, mitä hyötyä ruokavaliomuutoksista on. Sen sijaan liikunnan määrän tarkastelu kertoo enemmän työhyvinvoinnista.

Riittävä fyysinen aktiivisuus palauttaa työn ja arjen stressistä sekä työn fyysisestä kuormituksesta. Liikkuminen antaa lisää voimavaroja ja vaikuttaa myönteisesti unen laatuun ehkäisten myös muistisairauksilta ja masennukselta. Liikunta toimii myös tukena painonhallintaan liittyvissä tavoitteissa ja se parantaa perusaineenvaihduntaa. Mitä suurempi lihasmassa on, suhteessa perusaineenvaihdunta paranee.

Tarkastellessamme liikunnan terveysvaikutuksia, voidaan liikkumista määrätä reseptilääkkeiden tavoin monen sairauksien ehkäisyyn sekä hoitoon. Hyvä lihaskunto lisää tasapainoa liikkeiden hallintaa hermoston aktivoimisen kautta, mikä ehkäisee venähdyksiä ja luumurtumia. Lihaskuntoharjoittelu on suositeltavaa lihasmassan säilyttämiseksi, koska se parantaa rasva- ja lihaskudoksen suhdetta ehkäisten verisuonisairauksien syntyä. Liikunta alentaa verenpainetta, nostaa veren ”hyvän” kolesterolin (HDL) osuutta ja alentaa vapaiden rasvojen osuutta sekä ehkäisee veritulpan ja verisuonten kovettumisen vaaraa.  Myös lihaskuntoharjoittelu alentaa verensokeria riippuen tehosta ja ajasta, sekä parantaa insuliiniherkkyyttä ilman laihtumistakin. Kestävyysliikunnan verensokeria alentava vaikutus säilyy kaksi vuorokautta.

Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu – liikunnan hyödyt

Liikkujaksi kasvaminen vaatii liikunnan hyötyjen oivaltamista. Mitä sellaista ainutlaatuista liikkumisesta tai jostain liikkumisen muodosta saa, mitä ei saa mistään muualta? Se voi olla joku terveyshyödyistä tai huomio siitä, että päivittäisiin toimiin kytkeytyvästä fyysisestä aktiivisuudesta puuttuu lajiliikunnan hohto?

Mikä liikunnasta tekee haluttavan? Hyöty voi olla rationaalinen tai emotionaalinen. Liikunnan vaikutukseen tulee myös uskoa. Jokainen voi pysähtyä miettimään tavoitetta asettaessa, miten saa aikaan tulkinnan siitä, että liikuntaa vaikuttaa tuolla tavoin. Kun henkilökohtainen suunnitelma ja tavoite ovat mielessä laadittuna valmiiksi, on aika löytää oma tapa liikkua.

Mikä on riittävästi liikuntaa?

Jos työssä tai arjessa on paljon liikkumista jaloilla, tätä arkiliikuntaa voi hyödyntää myös liikuntamäärän kartoituksessa. Apuvälineenä askelmittari on erinomainen, kun lasketaan arkiliikunnan määrää. 10 000 askelta päivässä edistää painonhallintaa ja on hyvä tavoite.

Jotta liikunnan vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn jatkuisi positiivisesti, tulee kohtalaisen kuormittavuuden aktiivisuuden kestoa lisätä tai nostaa liikunnan tehoa kuormittavammalla aktiivisuudella.

Lisäksi suositellaan ala- ja yläraajojen, vartalon ja hartiaseudun lihasvoimaa kehittävää harjoittelua. Tätä lihasvoimaharjoittelua tulee tehdä vähintään kaksi kertaa viikossa, 8 – 10 erilaista harjoitusta yhtenä tai kahtena 8 – 12 toiston sarjana.

Ennaltaehkäisyä voi harjoittaa myös työpäivän ohella:

  • Vältä pitkäkestoista staattista jännitystä sekä toistuvia liikeratoja.
  • Työpäivän aikana on tärkeää venytellä vaikkapa esim. harjan varren avulla rasittuneita lihaksia.
  • Selän kuormituksen kannalta on tärkeää huomioida työergonomia esim. tavaroiden nostossa.
  • Työpäivän jälkeen on suositeltavaa venytellä ja harrastaa liikuntaa sekä ulkoilua.
  • Silloin tällöin oikein kipeät lihakset saattavat kaivata hierontaa, mikäli liikuntaharrastukset ovat olleet pitkällä tauolla.

Muistammehan että terveyden vuoksi tärkeintä ei ole harrastus vaan pysyminen liikkeellä!

Mikä on sinun pieni terveypäätöksesi(?)

 

Liikunnallisin terveisin

Hanna

Kuva 3 (3.8.2014 18-40)

Leave a Reply