Amatööriurheilijan elämän tasapaino

Pihatalkoot olisivat kutsumassa. Ensimmäiset naapurit kerääntyvät pihalle kun saavun aamuhölkältä metsästä.On vapaapäiväni, mutta hieman pidempään sängyssä viihtyessä kehräävän kissan tavoin, olen myöhässä omasta aikataulustani. Suihkun jälkeen valmistelen aamumunakkaan ja sitten on aika jo suunnitella päivän treenejä pakaten kamoja sekä valmistella lounasta. Hieman häpeillen menen takaisin pihalle treenikamojeni kanssa jossa iloinen naapuristo tervehtii minua. Muutama hetken rupatellessa saan vapautuksen talkoista, olenhan matkalla ns. toiseen työhöni. Aiemmin blogissa viittasin siihen, että en näe urheiluani työnä koska nautin siitä, mutta eikö työn pitäisikin olla mieluisaa. Työssään ihminen kuitenkin viettää 50 000 tuntia elämästään.

Urheilussa ja työssä jaksamisen tasapainottamiseksi on tärkeää osata mitoittaa voimavaransa oikein. Vuorokauden tunneista palauttavaan nukkumiseen ihminen tarvitsee 7 – 8 tuntia ja vastaavat tunnit on myös käytettävä tehokkaaseen työskentelyyn. Tämän jälkeen vuorokauteen jää vielä kahdeksan tuntia vapaa-ajan tehtäviin. Kaksi kertaa päivässä urheilevalle käytännöstä tästä menee kolmesta neljään tuntiin matkoineen. Vielä jää riittävästi aikaa ruokien valmistukseen, siivoukseen ja jopa illalla rauhoittumiseen, mutta ns. sivutyön kera päivä on tämän jälkeen varsin täynnä.

IMG_10

Varsin usein työ koetaan hyvinvointia kuormittavaksi tekijäksi. Stressitason noustessa kuormittuneisuus työssä alkaa vaikuttaa välillisesti hyvinvoinnista huolehtimiseen. Tasa-painon säilyttäminen elämän eri osa-alueiden välillä on tärkeää jos ei terveyden edistämiseksi, vähintäänkin sen ylläpitämiseksi.

Tämä vaatii päivinä jaksottamista oikein ja halua muutosten toteuttamiseen. Jokaisen tulee löytää vastaukset kysymyksiin mitä haluan elämältä saavuttaa ja miksi, mitä hyödyn muutoksesta ja mitä olen valmis tekemään sen eteen. Ennen kaikkea nämä ovat tärkeitä kysymyksiä urheilijalle, kun on pyrkimys ylittää itsensä aina kisojen yhteydessä.

Tästä johdannosta pääsenkin oman elämäni hallintaan. Neljä viikkoa ennen kisoja energiaa tuntuu olevan joka lähtöön jos oikeita hetkiä päivässä fiilistelee. Notkahdukset päivissä ovat luonnollisia, mutta niitä ei muista enää hetken päästä. Samoin tuon energian suuntaaminen oikeisiin asioihin tässä kohtaa on tärkeää, kun esitän itselleni edellä mainitut kysymykset. Viikonloput menevät pääosin levätessä ja urheillessa sekä huoltoharjoituksia tehden. Perjantai-illalla unihiekat ovat silmissä jo yhdeksän jälkeen, joten aamulla aikaisin noustessa ei viikonlopun unirytmi sekoita elimistöä poiketen normaalista. Edellisviikolla käytin vapaani matkustamalla kotinurkille tutun kiropraktikon käsittelyyn. Toki hyötyreissusta sai rakkaat siskoni kaiken irti huvi puolellakin, erityisesti nuorin.

91426e7d-0b01-4250-9bab-599fc860600e_jpeg[1]

Viikon erinomaisten treenisuoritusten jälkeen istahdin matkahuollon vietäväksi kohti kotia, ja neljän tunnin istumisen jälkeen torstai-illalla pääsin kaatumaan suoraan petiin. Perjantaiaamuna aerobinen treeni hikoillen cross-trainerin päällä ja tämän jälkeen Taivassalon nuorimman hirmun kyydittämänä Harjavaltaan. Selän käsittelyn jälkeen tuomiona oli loppu viikon lepo, mitä siskoni ei pistänyt pahaksi. Taistelutarinoiden vaihtelun jälkeen Rami tipautti mut kyydistään kotiovelle, ja oli aika jo valmistella lounasta. Seuraavaksi se siskon ”työpäivä” päättyi tarhassa, ja aloitimme erilaiset leivontaprojektit ruunalaiton ohella. Äiti oli ihanan kiitollinen kotiin tullessa, että äitienpäivän kunniaksi passasi mua seuraavan päivän.

Rakas äiti oli pakannut mulle päivän ruuat ja eväät paluumatkalle sillä välin, kun olin siskon kanssa uimahallissa huvittelemassa. Olisipa äitienpäivä aina.

 

Voimanostan vapaapäivänä kävin Easyway:n kehonkoostumusmittauksessa ja sain jälleen tyytyväisenä hyräillä, että paino on pudonnut talvella kerätyistä lämmittävistä rasvavarastoista. Viimeinen mittaus onkin sopivasti Sporttimekassa 7.6 muutamaa päivää ennen kisaani. Näin olen saanut mukavasti seurattua kehonmuutoksia dieetin aikana. Mittauksen jälkeen oli myös aikaa ystäville ja käytiin elokuvissa katsomassa Averangers – Age Of Ultron 3D:na. Kun mulla oli eväänä vain kanasalaatti, sai yllyttää Elisaa ottamaan vähän elokuvaelämystä, tai ainakin verensokereita nostattavaa karkkia. Ihanainen Elisa, kun mietti niin pitkälle, että mulle ei tulee pahaamieltä tai saata mua kiusaukseen. Loppujen lopuksi mulla on koko ajan ihan hyvä olo kun onnistuneet treenit palkitsevat yli huonojen hetkien ja hetkellisten mielitekojen.

Viikon 19 treenit näyttivät seuraavilta

Su 3.5 KYYKKY

SQ-raw verryt + 3x 112,5kg
Etukyykky 5x 60kg, 3x 70gk, 2x 2x 80kg
Reiden lähentäjät 5x 20x___
Reisi koukistus 4x 10x ____
Vatsat

Ma 4.5 PENKKI

BP -raw verryt. + 2x 95kg
Sotilaspenkki verryt + 2x 80kg (PR)
Vinopenkki 8x 40kg, 8x 50kg, 6x 60kg, 3x 65kg
Ristikkäistalja ylhäältä 15x 12kg, 12x 15kg, 10x 18kg, 10x 21kg, 8x 24kg, 7x 27kg

Penkkitreeni kulki yllättäen hyvin vaikka pitkän työpäivän jälkeen salille meno venähti iltaan. Tyytyväinen olin että en siirtänyt seuraavaan päivään ja vielä kun raudat liikkuivat suunnitellusti ja apuliikkeissä vähän enemmänkin.

Ke 6.5 TOINEN PENKKI

Kapea-BP verryt.+ 6x 50kg, 4x 60kg, 4x 70kg, 3x 77,5kg, 3x 80kg (PR)
Pystypunnerrus tangolla 6x 30kg, 6x 35kg, 6x 40kg
Ranskalainen punnerrus otsasta 6x 25kg, 3x 6x 30kg
Vipunostot sivuille 4x 6x
Talja ojennus 4×6 x

To 7.5 VETO

DL-välistä verryt + 3x 135kg, 4x 137,5kg (PR), 5x 135kg (PR)
Veto suorin jaloin 5x 90kg, 5x 100kg, 5x 110kg
Leuanveto vastaote x12, myötäote x 6, x 8*viimeinen sarja loppuun
Alatalta kapealta 12x 40kg, 10x 50kg, 2x 8x 60kg
Naamaveto 12x 40kg, 12x 50kg, 12x 55kg
Vatsat: dragin flag/rullaus

Vetotreeni oli viikon kohokohta koko treenin mennessä hyvin ja ennen kaikkea pääliike kulki enemmän kuin suunnitelmien mukaan. Hetkinen, mullahan on kaikki treenit kulkenut tällä viikolla hyvin.

Viikon 20 treenit lähtivät käyntiin hieman tahmeasti tuon selän käsittelyn jälkeen. Maanantaina oli sellainen tunne kuin menisi sinne lavalle herkistelyn jälkeen ilman tankkausta ja nesteytystä. Mutta tähän makaroniin tuli lisää pitoa etukyykyistä niin, että jo loppu viikon veto tuntui hyvältä. Nyt täysissä voimissani odotan tulevan viikon treenejä kuin lapsi joulua. Lienen viimein löytänyt mun energian ja tiedostan omat rajani käyttäen voimavaroja sen mukaan.

Leave a Reply