Smolov-rutiinilla belfie kuntoon

Keho kaipaa aina silloin tällöin uusia ärsykkeitä kehittyäkseen. Parin vuoden bodaus on ollut sitä parhaimmillaan, mutta elimistö on oppinut jo tunnistamaan ne ärsykkeet. Täytyy myös kokemuksen kautta tunnustaa, että ne treenit eivät tuo varsinaisesti voimaa, vaikka lihakset turvotessaan näyttävät toista. Peruskuntotreeniksi supersarjat tms. pyramidit ja hiit:t ovat mitä parhainta antia. Vuosien aikana on olen oppinut että tehokas tauoton 15 minuutin pumppaustreeni voi olla tehokkaampi kuin tunnin pyöriminen salilla pitkillä palautuksilla.

Mutta takaisin kesän pumppailusta voimailuun. Syksyllä sain penkin tuloksen uuteen nousuun perinteisen Sheikon ohjelmien kautta, iso kiitos siitä Johannalle, joka kärsivällisesti opasti minut takaisin voimanoston perusasioiden äärelle. Ei siitä vaan mihinkään pääse että penkki paranee penkkaamalla, ja kyykky kyykkäämällä kuten Hokkanen nuoria leirillä opasti. Tästä innostuin siis ajatukseen lähteä kokeilemaan jotain vielä haastavampaa, Smolov:n kyyky- ja penkkiohjelmaa. Aiheesta voit lisää lukea tästä linkistä:
https://www.jackedfactory.com/smolov-squat-routine/

Ohjelman toimivuudesta en mene takuuseen muuta kuin että työmääränä se on kova. Kuitenkin haasteena tuo vanha rutiini oli kuin minulle tehty, pidänhän rajojeni ylittämisestä, siksi tätä lajia harrastetaan. Varoituksen sanana ohjelmassa luki että riskinä on ylikunto, eikä se sovi myöskään dieetillä oleville, niin tässä kohtaa kisavalmistautumista oli otollinen hetki koittaa, mihin tuo vanhan kadonneen veljen ohjelma vie.

Koska olisi ollut aivan liian helppoa kokeilla ohjelmaa vain yhdellä lajilla, päätin saman tien nostaa myös penkkivolyymit kaakkoon. Loppu vaiheessa ohjelmaa tämä tarkoitti kahta treeniä päivässä, kun alkoi mennä tunti per laji treenissä. Paperilla alkuun suunnittelin bodailevan apuliikkeet päälle, mutta lopulta väsymys vei voitin ja ne bodaukset jäivät välipäiville. Olkapäätreeni ei tainut olla alkuperäisohjelmassa, mutta ei kai sitä heti voi kaikkia paheita kokonaan lopettaa.

Ohjelma näytti pääosin tältä mesosyklin osalta:
Vk 45

MA SQ-raw 4x 9x 85kg, BP-raw 4x 9x 72,5kg

KE SQ-raw 5x 7x 90kg, BP-raw  5x 7x 77,5kg

PE SQ-raw 7x 5x 95kg, BP-raw  7x 5x 82,5kg

LA SQ-raw 10x 3x 102,5kg, BP-raw 10x 3x 87,6kg

Vk 46 SQ-rautoihin + 5kg ja BP-rautoihin  +4kg

Vk 47 SQ-rautoihin +2,5kg ja BP-rautoihin +1-2kg

En voi kuvailla sitä helpotuksen tunnetta, kun lauantaina viimeisen kyykyn sarjapainot kolahtivat telinesiin. Joskus vain treeneistä voi jäädä voittaja olo. Haastavinta tässä taisi olla tuo kyykkyjen määrä, kun alkuvuodesta olin tottunut jaottelemaan treenit lihasryhmittäin. Nyt oli kyykkyä ja penkkiä niin tiheään, että välillä katsoi jo kauhun sekaisin tuntein edellisen treenin jomottaessa selässä ja pakaroissa, että huomessa se taas alkaa. Kyykkyraudat painoivat selän lisäksi kyynärvarsia ja olkapäitä niin jumiin, että ei penkin jälkeen tehnyt mieli muuta  kuin venytellä joka lihasta auki. Kun viikon kovin treeni oli lauantaisin taputeltu, niin joka sunnuntai tein tietenkin saman lapsellisten virheen, eli sorruin bodaamaan olkapäitä ja vatsoja, ja aina loppuun.  Näin joka maanantai alkoi suoraan tuskaisten lihaskipujen siivittämänä ja siitä pelko silmissäni vain kasvoi loppuviikkoa kohden.

Vielä en osaa arvioida, uskallanko jatkaa parin viikon päästä intensiivijaksolla, mutta aika näyttää. Tunnustan että kuluneen kuukauden aikana palautumista ei varmasti helpottaneet nämä muut voimaharjoittelut sekä aerobiset,  mutta toisaalta, palauttivat korvien välistä matkaa. ja toisaalta, jakson tarkoitus oli tehdä työtä, Rabota, rabota.

Positiivisena puolena todettakoon, että ohjelma on todella parantanut lajinostojen kestävyyttä sekä kokonaisuudessa keskivartalon hallintaa, tulihan kyykkykiloja viikkoon yli 13 000kg. Vaikka treenit tuntuivat melkoiselta ryömimiseltä siinä itsessään tavaran tuotannossa (kaunis kiertoilmaisu), niin muistuu mieleen Taivassalon paronin opit. Mitä kovempaan treeniin tottuu, sitä helpompi on ottaa vastaan kisaolosuhteet.  Näillä eväin on siis hyvä lähteä kohti EM-kisavalmistautumista, ja tämän variaation jälkeen Sheikon ohjelma on lähes leikkiä vaikka joutuukin ohjelmaa maustamaan painonpudotuksella.