Kesään tehoa ja sykettä

By 19.6.2016Blogi, liikunta

Sanonnat ”tekemällä oppii” tai ”työ tekijäänsä palkitsee” pitävät paikkaansa ainakin jossain määrin harjoittelun kohdalla. Voit ottaa tavoitteeksi kohottaa kuntoa monellakin tavalla hyödyntäen useita eri lajeja esimerkiksi pyöräillen, juosten tai kuntopiiriharjoittelun muodossa. Mutta jos tavoitteenasi on juosta 10 km juoksukilpailussa, tulee sinun nousujohteisesti harjoitella juoksua. Vastaavasti voimalajeissa pääpaino on lihaskuntoharjoittelussa, mutta unohtamatta lajia tukevia harjoituksia.

Liikunta vaikuttaa lihaksien toimintaan ja rakenteeseen useilla eri tavoilla, esimerkiksi lisäten lihaksen kestävyyttä, tehoa tai voimaa. Se miten lihaksen rakenne ja aineenvaihdunta kehittyvät, riippuvat liikuntamuodon valinnasta.

Valtaosa harjoittelusta tulee koostua siitä lajista, jossa haluaa kehittyä tuloksellisesti, mutta muut lajit tulevat rinnalla kehitystä tukevina harjoitteluina. Esimerkiksi pyöräilijän tulee lihaskuntoharjoittelun kautta vahvistaa lonkankoukistajia ja reidenojentajia sekä keskivartaloa, jotta voimantuotto satulasta polkien on optimaalinen. Vastaavasti voimanostoon panostaen päälajia tukevia harjoitteita ovat monipuolisessa maastossa kävelyä tai hölkkää liikkuvuuden parantamiseksi sekä kimmoisuusharjoittelut aktivoimaan lihassolujen käskytystä. Voimaharjoittelua tukeva muu harjoittelu parantaa lihaksien kestävyysominaisuutta, mitä itse voimaharjoittelu voi heikentää. Nopeusharjoittelun kautta voi taas kehittää lihaksien hapenottokykyä.

Kestävyysharjoittelun kautta voidaan kehittää merkittävästi lihaksien rakenteellista aineenvaihduntaa, mikä tukee lopulta voimantuottoa. Kestävyysharjoittelun rasituksen kautta solujen ympärillä olevat hiusverisuonet kasvavat yhä tiheämmin ja verenvirtaus kasvaa kokonaismäärällisesti. Näin lihaksien ravinnonsaanti paranee ja hiussuonten seinämien läpäisemiskyvyn kautta hapensaanti tehostuu.

Ota siis mukaasi kaikkeen harjoitteluun ajatus, että pystyt paljon parempaan kuin luulit. Aerobista harjoittelua tehdessäsi kokeile perinteisen tasaisen hölköttelyn tai kävelyn sijaan vauhtileikkiä. Vaihtele vauhtia harjoituksen aikana ilman etukäteen laadittua ohjelmaa. Vuorotellen kävely, nopea juoksu tai pyrähdykset mäkien kohdalla tuovat sykevälivaihtelua harjoitteluusi, mikä parantaa aerobista suorituskykyä ja lihaksien aineenvaihduntaa sekä tutkitusti harjoittelu lisää aivojen verenkiertoa, mikä edistää veressä kiertäviä hormonia, endorfiinia. Valtasuosion saanutta porrasjuoksua tee hyppien eripituisilla loikilla tai ota mukaan painovastusta. Suurin fyysinen rajoitus on yleensä henkistä. Myönteisellä asenteella pystyt kurkottamaan kohti rajojasi!

PhototasticCollage-2016-06-19-11-53-48